Ålagille

Tvillingaboden… i Tvillingaboden – en urgammal tradition

Ska ni uppleva ett äkta Ålagille så tror jag att de ålagillen som vi arrangerar tillhör de mest genuina. I alla fall så långt det går. Vi lever dock på 2000-talet men här nere på stranden har tiden stått stilla sedan minst 1800- talet.

 

Tillagning av ålDet betyder att vi följer de urgamla traditionerna att:

  1. Ålafiskaren inte säljer någon alkoholhaltig dryck förutom lättöl som ingår i matmenyn. Man får alltså ta med egen alkohol om man vill ta någon snaps till ålen. Det är brukligt men inte nödvändigt.
  2. Ålfiskaren ”Hånsa”, min man som är fiskare i 3:dje generationen, tar emot kl 1900 på strandbacken och då berättar han om Ålafisket. Ca 1/2 timme – här serveras den världsberömda drinken ”Yngsjömordet ” under tiden.
  3. Ålakäringen ( det är jag Maria) tar emot i den Ålabodslokal som ni ska sitta i. Ålamuseet, Stugan eller Packhuset, som är lokalerna i Tvillingaboden. Här börjar kvällen med att vi berättar menyn och skrönor. Det tar ca 1/2 timme. Ett Ålagille hos oss är byggt på att man ska känna kulturens vingslag.
  4. Sen startar Ålagillet. Det är mycket mat och mycket underhållning med sång och skrönor som Hånsa är mästare på. Du kan nog kolla in honom på Youtube.
  5. Vi har även en trubadur som håller med sångtexter och är dessutom jättebra.

Med andra ord. En helkväll med mat och underhållning. Ni kan även själva delta med egna sånger.

 

ÅlagilleÅlagille i Tvillingaboden pågår från augusti till och med oktober – torsdag, fredag och lördag

Ålagillet börjar kl 1900 på stranden.
Hånsa serverar ” Yngsjömordet” ( en fördrink ) Ni håller själva med Gammeldansk
35 cl räcker till 20p
75 cl räcker till 40p
Övriga ingredienser håller vi med.
Han berättar om fisket och mycket mera.

Sent på hösten krävs varma kläder och skor. Vädret kan vara gruvligt eller ljuvligt vid havet . Vilket vet man inte. Kom ihåg att ni är i en miljö som är anpassad efter 1800-tals standard.

Väl inne i Ålaboden, där det är varmt, berättas det skrönor och menyn.

 

ÅlamenyMeny:

  1. Luad Ål hembakat bröd smör och kumminost
  2. Rökt Ål gräddomelett och Citron
  3. Kokt Ål potatis och senapsås
  4. Stekt Ål potatismos och sallad
  5. Äppelkaka vaniljsås grädde

Alternativmeny (för Er som inte tål ål):

  1. Smörgåstårta
  2. Räkor
  3. Varmrökt lax
  4. Äppelkaka vaniljsås grädde

Kaffe, lättöl och vatten ingår i priset.
För den som av någon anledning inte äter ål finns alternativmenyn ovan. Man får äta av allt som serveras. Har man behov av särskild kost, allergi eller vegetarisk, så måste vi veta det när ni bokar. Vi varken säljer eller serverar alkohol. Alkohol får ni ta med er om ni så önskar. Snapsglas finns.

Hånsa underhåller med skrönor och sång. Vi har även en trubadur.

Fredagar och lördagar avslutas kvällen kl 2330. Torsdagar kl 2300.

 

strandserveringSommartid juni-augusti

Under denna period anordnar vi även fester med fiskmeny (ring för info). Enkla luncher eller museiebesök med föredrag av Hånsa.

För Er som gör vandringar i sällskap (minst 10 personer) längs kusten kan boka 1 timme hos oss för att lyssna på sång och berättelser av Hånsa och även smaka en bit Skepparål.  150 kr / person.

ÅLAFESTIVALEN – alltid 1:a lördagen i augusti nere vid Tvillingaboden där vi serverar ”Luad Ål”.

För övrig information om bokning, priser, betalning – var god Ring: 070-354 17 75

Välkomna!